طبق تعریف قانون امور گمرکی :
ماده 50- ورود موقت، رويه گمركي است كه براساس آن كالاهاي معيني مي تواند تحت شرايطي به طور موقت به قلمرو گمركي وارد شود . اين كالاها بايد ظرف مهلت معيني كه گمرك ايران تعيين مي نمايد بدون اين كه تغييري در آن ايجاد شود خارج گردد . تغييرات ناشي از استهلاك از اين حكم مستثني است ..
تبصره – فهرست كالاهاي مشمول رويه ورود موقت و همچنين تشريفات، تضمينها و ساير مقررات مربوطه با رعايت اين قانون در آيين نامه اجرائي تعيين مي گردد .
ورود موقت کالا به چه معناست؟
ورود موقت کالا به گمرک یک رویه گمرکی است که در آن کالا برای یک هدف کوتاهمدت وارد کشور میشود. در این نوع واردات نیاز به پرداخت حقوق گمرکی نیست اما تشریفات گمرکی باید انجام شود. یکی از قوانین مهمی که درمورد ورود موقت وجود دارد این است که کالا در مدت زمان تعیین شده توسط گمرک نباید هیچ تغییری کرده و قبل از اتمام مهلت مقرر از کشور خارج شود.
اهداف ورود موقت کالاها چیست؟
کالاها برای ورود موقت با اهداف مختلفی وارد کشور میشوند. شرکتها و افراد میتوانند تجهیزات و محصولات را برای مقاصد خاص با عوارض و مالیاتهای گمرکی کمتر یا برخی معافیتها وارد کنند. در زیر برخی از اهداف رایج ورود موقت کالا آورده شده است:
- شرکت در نمایشگاههای تجاری: این نوع واردات به شرکتها فرصتی میدهد که محصولات خود را به خریداران یا شرکای بالقوه بدون پرداخت هزینههای اضافی گمرکی به نمایش بگذارند.
- تجهیزات حرفهای: ورود موقت همچنین برای تجهیزات حرفهای مورد نیاز در مشاغل یا پروژههای خاص، مانند تجهیزات فیلمبرداری، تجهیزات پزشکی یا ابزارهای تخصصی برای ساخت و ساز استفاده میشود.
- نمایش و آزمایش محصولات: محصولات یا ماشینآلات میتوانند به طور موقت برای اهدافی چون نمایش، آزمایش یا ارزیابی قبل از تصمیمگیری جهت فروش یا تولید وارد شوند.
- شرکت در رویدادهای ورزشی: تجهیزاتی که توسط ورزشکاران یا تیمها استفاده میشود، مانند اتومبیلهای مسابقهای، اسبها یا سایر تجهیزات ورزشی، میتوانند به طور موقت وارد کشور شوند.
- اقلام فرهنگی و هنری برای شرکت در رویدادهای فرهنگی: مصنوعات، آثار هنری و سایر اقلام فرهنگی را میتوان برای نمایشگاههای کوتاهمدتی که در کشورها برگزار میشود یا گالریها و موزهها وارد کرد.
- وسایل و کالاهای شخصی برای افراد غیرمقیم: مسافرینی که برای کار یا سایر اهداف کوتاهمدت به کشور سفر میکنند برای واردات وسایل شخصی میتوانند از رویه ورود موقت استفاده نمایند.
- واردات حیوانات: اسبها و سایر حیوانات ممکن است به طور موقت برای مسابقه، پرورش یا شرکت در نمایشها به کشور آورده شوند. برای واردات این حیوانات با اهداف بیان شده میتوان از رویه ورود موقت استفاده کرد.
- تجهیزات برای رسانههای خبری: تجهیزات مورد استفاده روزنامهنگاران یا پخشکنندههای خبری برای پوشش رویدادهای خاص را میتوان بهصورت موقت وارد کشور کرد و پس از مدتی که قانون مشخص کرده از کشور خارج نمود.
چه کالاهایی مشمول دریافت پروانه ورود موقت میشوند؟
بر اساس مواد ۱۳۳ تا ۱۵۵ آییننامه اجرایی قانون امور گمرکی ایران، ماده ۱۲ قانون مقررات صادرات و واردات و ماده ۲۴ آییننامه اجرایی مقررات صادرات و واردات پروانه ورود موقت برای کالاهای زیر صادر میشود:
- واردات کالاهای خارجی جهت شرکت در نمایشگاههای بینالمللی برگزار شده در ایران
- واردات کالاها برای تکمیل و تعمیر آنها
- واردات مواد اولیه یا کالاها جهت تولید، بستهبندی و تکمیل
- واردات وسایل نقلیه
- واردات محفظه ویژه حمل کالا
- واردات موقت تجهیزات تصویربرداری هوایی جهت انجام مطالعات علمی و فنی (با شرط موافقت وزارت دفاع و پشتیبانی)
- واردات تجهیزات مربوط به حوزههای علمی، آموزشی، تربیتی، نقشهبرداری، وسایل راهسازی، اسکلهسازی، فنی و مهندسی، سدسازی، لایروبی، حفاری، استخراج، اکتشاف، تجهیزات پروژههای عمرانی و …
- واردات دستگاههای مورد نیاز برای در تأسیسات صنعتی
- ورود موقت دام جهت تعلیف
- واردات کالاها با کنوانسیون ورود موقت گمرکی
- واردات قطعات هواپیما و کشتیهای خارجی بهصورت موقت جهت تعویض یا رفع نقص
- واردات دستگاههای مورد نیاز جهت تعمیر ماشینآلات
- واردات واگن قطار، لوکوموتیو و هواپیما برای حمل بار و مسافر بین ایران و سایر کشورها
- واردات وسایل نقلیه موتوری و غیرموتوری با محمولههای ورود موقت
- واردات وسایل نقلیه سواری برای مصرف شخصی بهصورت موقت
- واردات لوازم امدادی جهت کمکهای بشردوستانه بهصورت موقت
- ورود موقت هواپیماهای مسافربری، سمپاشی، باربری و…
مراحل دریافت پروانه ورود موقت چگونه است؟
برای دریافت پروانه ورود موقت لازم است تا مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
- در مرحله اول باید از انجمن تضمین واردات موقت کالا درخواست گواهینامه ATA برای واردات موقت کنید.
- سپس درخواست خود برای مجوز ورود موقت به گمرک اجرایی را ثبت کنید.
- تضمین خروج کالا از کشور را توسط گمرک دریافت کنید.
- گواهینامه ATA را به گمرک ایران تحویل دهید.
- کالاها ارزیابی شده و مجوز گمرکی صادر میشود.
- در صورت نیاز باید مجوزهای مورد نیاز دریافت شود.
مدارک مورد نیاز برای ورود موقت کالاها شامل چه مواردی میشود؟
برای ورود موقت کالاها به کشور لازم است تا اسناد و مدارک زیر به گمرک کشور ارائه شود:
- اظهارنامه گمرکی
- کارت بازرگانی
- قبض انبار
- بارنامه
- فرم ثبت سفارش
قوانین واردات کالاها بهصورت ورود موقت چیست؟
قوانین و تشریفات خاصی برای کالاهایی که بهصورت موقت وارد کشور میشوند وجود دارند. واردکنندگان موظفند تا تمامی این قوانین و مقررات را اجرا کرده و مجوزهای مورد نیاز را بگیرند. در زیر ما نحوه واردات این نوع کالاها را شرح دادهایم.
- برای ورود کالاها بهصورت موقت لازم است تا مجوزهای مورد نیاز از نهادهای مربوطه دریافت شود.
- برای دریافت مجوز باید سپردهای معادل حقوق گمرکی، سود بازرگانی، عوارض و مالیات به اضافه جریمه احتمالی پرداخت شود.
- سپرده پرداخت شده بعد از استرداد کالا از کشور به دارنده پروانه پرداخت میشود.
- در پروانه ورود موقت مهلت استفاده از این رویه درج شده است.
- دارنده پروانه ورود موقت باید در مدت زمان تعیین شده برای خروج کالا از کشور اقدام کند.
- درصورتیکه دارنده پروانه ورود موقت بخواهد مدت زمان تعیین شده را تمدید کند باید به گمرک مراجعه کرده و روال قانونی را انجام دهد.
- طبق ماده ۲۴ آییننامه اجرایی قانون مقررات صادرات و واردات مجوز ورود موقت به واحدهای تولیدی، کارخانه ها و شرکت های دارای پروانه فعالیت معتبر داده میشود.
- واحدهای بازرگانی و تعاونی برای استفاده از رویه ورود موقت باید با واحدهای تولیدی دارای پروانه فعالیت معتبر قراردادی تنظیم کنند.
مجوز ورود موقت کالاها شامل چه مواردی میشود؟
برای ورود موقت کالاها به مجوزهای مندرج در جدول مقررات واردات و صادرات نیاز نیست اما بسته به نوع کالا باید مجوزهایی دریافت شود که شامل مجوزهای بهداشتی، درمانی، فرهنگی، امنیتی، وزارت کشاورزی و سازمان دامپزشکی، مجوزهای وزارت بهداشت، وزارت ارشاد و مجوز وزارت دفاع میشود.
مدت زمان قانونی نگهداری کالای ورود موقت چقدر است؟
ماده 77- در صورت تسليم تقاضاي كتبي از طرف صاحب كالا مدت پروانه ورود موقت از طرف گمرك صادركننده پروانه (پس از موافقت گمرك ايران ) تا حداكثر شش ماه قابل تمديد است به شرط اينكه تقاضا پيش از انقضاي مهلت اوليه تسليم شده باشد . در صورتي كه باز هم احتياج به تمديد مجدد داشته باسد بعه شرط تسليم تقاضا قبل از انقضا مدت ،موافقت با آن موكول به كسب احازه از گمرك ايران خواهد بود.
تبصره-برای ورود موقت تجهیزات آزمایشگاهی و همچنین تجهیزات با فناوری بالا حسب مورد با تائید وزارتخانه های علوم،بهداشت،درمان و آموزش پزشکی ومعاونت علمی و فناوری رئیس جمهور مدت مندرج در این ماده (دوسال) خواهد بود
نحوه قطعی کردن مجوز ورود موقت به چه صورت است؟
درصورتی که صاحب کالاها با ورود موقت قصد توزیع یا فروش کالای مورد نظر در ایران را داشته باشد لازم است تا روند ترخیص کالا را طی کند. این روند بهصورت زیر است:
- ارائه درخواست کتبی برای ابطال پروانه ورود موقت به دفتر صادرات گمرک ایران
- انتقال پرونده به دفتر مقررات صادرات و واردات گمرک
- مطرح شدن درخواست در کارگروه ماده ۸۷ آییننامه اجرایی قانون امور گمرکی
- ثبت کردن درخواست از سوی متقاضی در سامانه تجارت ایران
- انتخاب کردن نوع عملیات ارزی (بدون انتقال ارز)
- ارجاع پرونده جهت بررسی و دریافت مجوز فنی به دبیرخانه کارگروه و سایر دستگاهها
- تأیید کارگروه و سایر مراجع مرتبط و دریافت کد ۸ رقمی ثبت سفارش
- ارجاع پرونده به بانک برای دریافت کد رهگیری
- ارجاع پرونده به گمرک برای انجام تشریفات گمرکی و دریافت مجوز ورود قطعی کالا
مهمترین نکات برای ورود موقت کالاها
برای ورود موقت کالاها برخی نکات مهم وجود دارد که شامل موارد زیر است:
- بازه زمانی محدود: کالا مجاز است برای مدت محدود و از پیش تعریف شده در کشور بماند.
- هدف: آنها باید برای اهداف خاصی مانند نمایش، عملکرد، کار یا تعمیر وارد شوند.
- عدم انتقال مالکیت: ورود موقت معمولاً تصریح میکند که هیچ تغییری در مالکیت کالاها در زمانی که در کشور واردکننده هستند، وجود ندارد.
- اوراق قرضه یا سپرده: گاهی اوقات برای اطمینان از صادرات مجدد کالا، وثیقه، سپرده یا ضمانت مورد نیاز است که پس از خروج از کشور بازپرداخت میشود.
- تعهد صادرات: کالا باید تا پایان دوره ورود موقت بدون تغییر اساسی مجدداً صادر شود.
- معافیت جزئی از عوارض: کالاهایی که تحت ورود موقت وارد میشوند ممکن است به طور جزئی یا کامل از حقوق و مالیات واردات معاف شوند.
- مستندات و انطباق: معمولاً برای ردیابی کالا به اسناد خاصی نیاز است و بسته به نوع کالا ممکن است شرایط یا الزامات انطباق قانونی دیگری وجود داشته باشد.
ورود موقت کالاها با ترخیص پدیا
اخذ مجوز ورود موقت کالاها کاری پیچیده و زمانبر است و باید با ارائه مدارک کافی انجام شود. به همین دلیل متقاضی باید اسناد و مدارک کافی را جمعآوری کرده و از روال آن بهخوبی اطلاع داشته باشد. با توجه به اینکه قوانین گمرکی دائماً در حال تغییر هستند بنابراین انجام این کار سخت میشود. به همین دلیل پیشنهاد ما واگذار کردن امور گمرکی و ترخیص به تیم ترخیص پدیا میباشد
دیدگاه خود را بنویسید